/breadcrumb

De kunst van het optreden

Lucas Johnston

Waarom treedt een artiest op? Op het podium staan en luidkeels zingen voor een publiek, des te groter des te beter. Niet alleen artiesten treden op. Allerlei mensen treden op hetzij niet altijd voor entertainment. Optreden is ook actie ondernemen, iets tot uitvoering brengen. Optreden is de ultieme zelf-expressie. Ik kijk naar een uitvoering van Solomon van Händel en het is prachtig uitgevoerd. Ik zie muzikanten met passie optreden om mij zo veel mogelijk te laten genieten van hun creatie. Het is Händel's muziek, maar dit optreden is toch echt voor een groot deel de creatie van het koor, de muzikanten en de zangers. Het is een interactie waarbij zij zich uitdrukken en ik toeschouw. Händel en dit koor drukken zich artistiek uit wat een genot voor mijn trommelvliezen is. Er is harmonie, het klinkt juist, het is een aaneenschakeling van klanken die past en samenhangt. Een echte artiest is geen persoon maar een instrument. Een instrument tot uitvoering van een prachtig muziekstuk maar ook andere vormen van kunst, of bevlogen wetenschap, dienstbaar werk en eigenlijk alle andere creaties van adviesrapport tot stalen buis. Ik ben meer overtuigd van een werk naarmate een persoon een beter instrument is. Wanneer je theater kijkt en je ziet de werkelijke persoonlijkheid van de acteur dan kun je niet overtuigd raken van de rol die hij tracht te vervullen.

Vol overtuiging zet een artiest zich in voor een stuk. Schaamte voor zijn of haar optreden is er niet bij, de artiest geeft zich helemaal voor zijn stuk en is een instrument, niet een persoon zolang hij optreedt. En dat is dan ook het verschil tussen een blok hout en een viool of een brok koper en een trompet. Dit is hetzelfde verschil wat ook bestaat tussen praten en spreken, lijden (ondergaan) en leiden (veroorzaken), of reageren en acteren. In optreden moet je groeien, er zullen altijd dingen zijn die geperfectioneerd kunnen worden. Oefenen tot je erbij neervalt, tot je blaren op je vingers hebt, vallen, opstaan, frustratie, inspiratie, verwarring en helderheid zijn allen dingen die erbij horen. Optreden kan vermoeiend zijn, eng en soms een downright pain in the ass. Het is echter een geloof in een hoger iets dat ons ertoe drijft. Kunst is verheffend. Wetenschap is verheffend zoals religie verheffend kan zijn. Ook dienstbaarheid naar onze naasten is iets dat ons 'transcenteert'.

Muziek is een prachtig metafoor voor het leven. Zangers, een koor en muzikanten zijn instrumenten met een 'purpose', een doel. Voor een optreden moet keer op keer gerepeteerd worden. Om een functie te vervullen met onze levens, ofwel een 'zin' te hebben verheft ons boven onszelf. Het is bovendien een intens bevredigend iets omdat je daadwerkelijk iets creëert, zij het kunst, kennis, of het is een bron van leven en vreugde voor een ander. Ieder mens heeft het in zich een prachtig instrument te zijn en al dan niet samen met anderen een harmonieus kunststuk te creëren.

Labels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.