/breadcrumb

Deel 4: Wat is voor mij de betekenis van gezamelijke overwinning?

Lucas Johnston

 

Met dit artikel wil ik mijn persoonlijke ervaringen met de 7 Habits met je delen en wat ze voor mij hebben betekend. Als 'kenner' wil ik daarna mijn analyses met je delen over wat de 7 Habits maken, maar ook wat de 7 Habits breken. Dit artikel is nogal lang geworden en daarom verdeel ik het in vijf delen (je bent nu op het vierde deel):

Deel 1: Hoe ik in aanraking ben gekomen met de 7 Habits en een korte achtergrond van de inhoud
Deel 2: Zo openhartig mogelijk beschrijf ik welke impact de 7 Habits hebben gehad op mijn karakter
Deel 3: Wat is voor mij de betekenis van persoonlijke overwinning?
Deel 4: Wat is voor mij de betekenis van gezamelijke overwinning?
Deel 5: Discussie over wat de 7 Habits maakt en breekt en een conclusie over al het voorgaande

Gezamelijke overwinning

Op dit moment zie ik helderder dan ooit hoe gezamelijke overwinning pas na persoonlijke overwinning komt. Wanneer je zelf niet financiëel onafhankelijk bent, dan kun je niet een succesvol bedrijf runnen met anderen. Wanneer je emotioneel afhankelijk bent dan kun je ook geen relatie hebben waarin de een de ander elkaar constant versterkt. Het is pure logica dat je eerst zelf sterk moet zijn, voordat je anderen sterker kan maken.

Toch heb ik ondertussen veel gehad aan de tweede helft van het boek. Een van mijn favoriete gewoontes is dat van 'eerst begrijpen, dan begrepen worden'.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Mij favoriet van de gewoontes van gezamelijke overwinning vind ik nog steeds de gewoonte ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Want begrip is voor het hart, wat zuurstof is voor de longen. Als je iets wil oplossen met iemand, als je iemand wilt helpen, als je überhaupt effectief wilt communiceren dan geldt dat je de ander moet laten spreken. En je zult dan moeten luisteren. Niet doen alsof je luistert, maar in je opnemen wat iemand zegt, jezelf in de ander verplaatsen, doorvragen, net zo lang tot jij precies weet hoe de ander zich voelt en in welke situatie hij zit. Bovendien is het pas jouw beurt om te spreken, wanneer de ander aangeeft dat hij zich begrepen voelt. Jij bent niet degene die kan beoordelen of dat je de ander goed begrijpt. Deze gewoonte is eigenlijk een perfect nauwkeurige toepassing van het begrip empathie.

Toen ik voor het eerst deze gewoonte van empathie toepaste zag ik meteen in waarom het zo belangrijk is en effectief. Het kostte wat oefenen, maar ik merkte het wanneer ik gewoon mijn mond dichthield, mijn oordeel achterwege (positief of negatief) en gewoon luisterde. De schouders gaan omlaag, het gezicht klaart op, mensen halen adem en worden relaxt. Een kleine dosis begrip kan de allergrootste lasten van een mens verlichten.

We hebben er allemaal een drang naar om gezien en begrepen te worden. Daarom schrijf ik deze weblog, daarom gebruiken we social media, daarom praten we met elkaar. Als jij dit nu leest, probeer het dan eens uit wanneer je spreekt met een familielid, vriend, of partner. Op het moment dat jij eigenlijk iets wilt zeggen, vraag dan iets. Vraag iets waarvan jij denkt dat de ander er behoefte aan heeft om erover te vertellen. Vraag door en laat je eigen oordeel er (positief of negatief) geheel buiten. Als je wilt, deel je ervaringen in de comments hieronder.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.