/breadcrumb

Deel 3: Wat is voor mij de betekenis van persoonlijke overwinning?

Lucas Johnston

 

Met dit artikel wil ik mijn persoonlijke ervaringen met de 7 Habits met je delen en wat ze voor mij hebben betekend. Als 'kenner' wil ik daarna mijn analyses met je delen over wat de 7 Habits maken, maar ook wat de 7 Habits breken. Dit artikel is nogal lang geworden en daarom verdeel ik het in vijf delen (je bent nu op het derde deel):

Deel 1: Hoe ik in aanraking ben gekomen met de 7 Habits en een korte achtergrond van de inhoud
Deel 2: Zo openhartig mogelijk beschrijf ik welke impact de 7 Habits hebben gehad op mijn karakter
Deel 3: Wat is voor mij de betekenis van persoonlijke overwinning?
Deel 4: Wat is voor mij de betekenis van gezamelijke overwinning?
Deel 5: Discussie over wat de 7 Habits maakt en breekt en een conclusie over al het voorgaande

Persoonlijke overwinning

Mijn aanpak om mezelf van de grond af aan op te bouwen liep precies gelijk met de 7 Habits. Misschien dat dit boek daarom zo sterk op mij is overgekomen. Het gaf mij kracht om te beseffen dat ik de leider van mijn leven kon zijn. Ik voelde mij gesterkt om te zien dat ik een keuze heb, ongeacht in welke situatie ik mij bevind, in mijn werk en in relaties. Niemand bepaalt welke houding ik aanneem, welke waardes ik heb of welke doelen ik nastreef, behalve ik. Voor mij betekende het dat ik durfde te blijven streven naar een studie en een beter leven.

Doelen geven mij een koers en waardes die ik voor mezelf definiëer zijn het kompas. Consequent zijn (een waarde) was voor mij de weg naar continuïteit (een doel). Gewoon een opleiding volgen zonder afhaken, of een baan hebben en goed blijven presteren, dat betekende dat ik consequent moest zijn wanneer de situatie erom vroeg. Ik wilde ook graag groeien in mijn werk en studie, de waarde die hierbij hoorde voor mij was streven naar kwaliteit. Het is niet ingewikkeld, maar ik moest deze dingen voor mezelf blijven bevestigen.

Waardes maken ook het morele kompas sterker. Ik kan de carrièreladder beklimmen, veel geld verdienen, maar wat betekent het als ik niet een bijdrage lever voor de mensen om mij heen? Dan groeit er zometeen onkruid op mijn graf. Wat betekent het leven dan nog? Ik heb me voorgenomen om mijn medemens de schoonheid van vriendschappelijkheid te laten zien.

Al het voorgaande was van fundamenteel belang, maar het zou niets hebben uitgehaald indien ik het niet ook echt deed. De keuzes die iemand maakt zegt meer over iemands karakter dan duizend woorden. Vaak betekende dit om dingen te doen die tegenintuïtief waren, soms betekende het dingen doen die niet leuk waren en soms betekende het om dingen te doen die simpelweg heel erg moeilijk waren en wilskracht vergden. De juiste acties doen op het moment van keuze, dat is integriteit. Ik geloof erin dat integriteit mijn allerbelangrijkste bron van kracht is (het woord zegt het al, structureel integer, sterk). Integriteit, leiderschap en een goed werkend kompas, dat is karakter.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.