/breadcrumb

Deel 1: Hoe ik in aanraking ben gekomen met de 7 Habits

Lucas Johnston

 

Misschien ken je de '7 Habits of Highly Effective People' van Stephen Covey, misschien ben je er in geïnteresseerd, of misschien ben je geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling.

Inmiddels ben ik sinds tien jaar bekend en bezig met de 7 Habits en ik zou mezelf een kenner durven noemen. Het beschrijft zeven gewoontes van bijzonder effectieve mensen. Dit zijn gewoontes die je hebt in alle rollen van het leven, op het werk, in je familie en in je persoonlijk leven. Het feit dat ze altijd kunnen gelden voor iedereen en de sterke samenhang tussen de zeven gewoontes is wat het boek tot een waar meesterwerk maakt.

Met dit artikel wil ik mijn persoonlijke ervaringen met de 7 Habits met je delen en wat ze voor mij hebben betekend. Als 'kenner' wil ik daarna mijn analyses met je delen over wat de 7 Habits maken, maar ook wat de 7 Habits breken. Dit artikel is nogal lang geworden en daarom verdeel ik het in vijf delen:

Deel 1: Hoe ik in aanraking ben gekomen met de 7 Habits en een korte achtergrond van de inhoud
Deel 2: Zo openhartig mogelijk beschrijf ik welke impact de 7 Habits hebben gehad op mijn karakter
Deel 3: Wat is voor mij de betekenis van persoonlijke overwinning?
Deel 4: Wat is voor mij de betekenis van gezamelijke overwinning?
Deel 5: Discussie over wat de 7 Habits maakt en breekt en een conclusie over al het voorgaande

Hoe ben ik bij de 7 Habits gekomen?

Mijn opa in Canada heeft ze aan mij aanbevolen, alhoewel, misschien meer aangedrongen toen ik bij hem thuis mijn vakantie had in 2007. Hij legde het boek voor mijn neus en zei simpelweg: "I want you to read this". Achteraf gezien denk ik dat hij zag dat ik het kon gebruiken om weer op het goede pad te komen.

Over een pad viel eigenlijk überhaupt nauwelijks te spreken. Ik had toen drie MBO opleidingen achter de rug waarbij ik niet verder kwam dan halverwege het schooljaar, plus minus een of twee maanden (er zouden later overigens nog twee volgen). Het jaar 2006 kan ik verder omschrijven als een breuk met mijn verleden van daarvoor, inclusief de vrienden en vriendin die daar deel van uitmaakte. Hierdoor en door een paar gebeurtenissen die hier tenminste deels mee te maken hadden werd het me duidelijk dat ik op dat moment op een dieptepunt was. Toegegeven, dit heeft waarschijnlijk de kracht van de 7 Habits versterkt, omdat ik zelf ook toe was aan verandering.

Ik begon met goede wil, alhoewel een beetje sceptisch aan het boek. Ik gaf m'n opa nog het commentaar dat wat ik tot zo ver gelezen had allemaal erg voor de hand lag. Hij antwoordde: "Ja, inderdaad, het is allemaal common sense". Wat wel veel hielp om de scepsis te doen oplossen was om te lezen dat 'poort van verandering alleen van binnuit kunnen worden geopend', ofwel ik kon het boek lezen en zelf kiezen wat ik ermee zou doen.

"Niemand kan een ander overtuigen om te veranderen. Ieder van ons bewaakt de poort van verandering die alleen van binnenuit kan worden geopend. Wij kunnen de poorten van een ander niet openen, niet door reden, noch door beroep op emoties." (Marilyn Ferguson)

Op de weg naar huis had mijn vliegtuig vijf uur vertraging, reden; you guessed it: 'de piloot had voedselvergiftiging'. Anyways, het gaf me wel een gelegenheid om de 7 Habits in één ruk uit te lezen.

Achtergrond in de 7 Habits

Een van de ideeën die zorgen voor die mooie samenhang van de 7 Habits is dat van de ‘fases van volwassenheid’: Afhankelijkheid, onafhankelijkheid (persoonlijke overwinning) en wederzijdse afhankelijkheid (gezamelijke overwinning).

Persoonlijke overwinning is onafhankelijkheid. Dit houdt in dat je niet afhankelijk bent van anderen om keuzes te maken, om je goed te voelen of om voor jezelf te zorgen. Dit is het paradigma van 'ik zorg voor mezelf', 'ik maak mijn eigen keuzes'. Onafhankelijkheid is een groter goed dan afhankelijkheid, maar het is niet het grootste goed. Het individualistische van het onafhankelijke kan namelijk verdere groei in de weg zitten. De 'wederzijdse afhankelijkheid' is een nog groter goed, waarin jij en ik werken op een sterke basis van vertrouwen. Dit vertrouwen kun je alleen schenken en verdienen wanneer je onafhankelijk bent. Deze fase kun je simpelweg niet overslaan, net zo min als dat je kunt oogsten voordat je zaait. Maar de 'gezamelijke overwinning' vergt daarnaast op zichzelf een bepaalde mentaliteit en houding die je als onafhankelijke persoon nog moet leren.

Voor deze twee fases van onafhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid beschrijft Covey ieder drie gewoontes, 'habits', die mensen in deze fases hebben. Deze habits, naast dat ze op zichzelf briljant zijn, hangen subliem met elkaar samen en met de fases van volwassenheid. Zoals ik al schreef, het is een meesterwerk.

Het onderschrift van de 7 Habits luidt: "Restoring the Character Ethic". Succes is een gevolg van mijn karakter, niet van mijn persoonlijkheid. Wat wil dit zeggen? Succes is een gevolg mijn paradigma, de houding die ik heb en de keuzes die ik maak. Succes komt voort uit de persoon die ik ben en niet uit de technieken, trucs en methodes die ik ken om mijn omgeving naar mijn hand te zetten. Dit is het verschil tussen 'Personality Ethic' en 'Character Ethic', waarvan het laatste het kernprincipe is van de 7 Habits.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.