/breadcrumb

Ontwikkelingen in de ICT

Lucas Johnston

Het eerste Integrated Circuit (IC)

Het eerste Integrated Circuit (IC, ofwel microchip) werd ontwikkeld door Jack Kilby van Texas Instruments in 1958. Dit IC was samengesteld op een plaatje van germanium (hedendaags silicium) en bevatte één transistor (hedendaags kan een microcip miljarden transistoren bevatten). Microchips zitten nu in nagenoeg alle electronische apparaten zoals smartphones, computers, OV-chipkaarten, wasmachines, auto’s en koffiemachines. De uitvinding van het IC is een van de belangrijkste mijlpalen, danwel de belangrijkste, om technologie van vandaag mogelijk te maken.

(Image: Used with permission courtesy of Texas Instruments Incorporated)
Lucas Johnston

De IBM 5150 Personal Computer

Innovatie is vernieuwend maar zeker niet altijd onverwacht. Aan het begin van de jaren 80 werd het tijd dat computers ook door zouden dringen in de huizen en kleinere kantoren, waar deze voorheen gebruikt werden in corporaties, overheden en op universiteiten. IBM gaf in deze logische, maar revolutionaire ontwikkeling de doorslag met de IBM Personal Computer. Deze computer werd in de markt gezet als een computer voor iedereen, voor thuis, op school of op de zaak. Het besturingssysteem op deze computer was MS-DOS 1.0, het besturingssyteem dat Microsoft groot heeft gemaakt. In 1983 werd de IBM 5150 voor het eerst in Europa verkocht wat in Nederland de aanleiding was voor het doordringen van de PC in de huizen, scholen en kleine zaken.

Lucas Johnston

De eerste compiler

Een grote sprong voorwaarts in programmeren is de uitvinding geweest van een vrouwelijke marinier in de VS, Grace Hopper. Om bijvoorbeeld iets uit te rekenen op de UNIVAC I computer diende men een set van intructies (subroutine) in te voeren in 'machine code'. Met de uitvinding van Hopper die zij de 'A-0' compiler noemde werden een aantal belangrijke subroutines voorgeprogrammeerd door deze op te slaan op magnetische tape. Deze subroutines konden dan worden aangeroepen met een normaal Engels woord. Op deze manier kon men nu ook een set van subroutines achter elkaar uitvoeren en werd het de programmeur bespaard de subroutines steeds weer opnieuw in te voeren.