/breadcrumb

Ontwikkelen van nieuw perspectief

Lucas Johnston

Dit eerste artikel op Filosofie van de dag is gelijk de verantwoording voor het starten van deze blog. Filosofie is het ontwikkelen van perspectief met als doel jezelf je eigen aard en je omgeving te kennen. Hoe kijk jij naar jezelf, je omgeving, de wereld? Hoe zie jij jezelf in het grote plaatje? Wat is jouw aard? Wat is jouw rol? Het nadenken over- en beantwoorden van deze vragen is een voorwaarde voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Wat is perspectief?

Het is een manier hoe je tegen dingen aan kijkt. In letterlijke zin is dit de richting vanuit waar je iets waarneemt. Dus bijvoorbeeld van bovenaf, vanaf de zijkant, van binnenuit. Wanneer je uit je raam kijkt dan zie je de straat op een andere manier dan iemand die nu over die straat rijdt. De betekenis van perspectief in dit artikel is niet hoe je tegen concrete dingen aankijkt, maar de manier waarop je tegen bepaalde concepten aan kijkt.

Vanuit welk perspectief zie jij bijvoorbeeld economie, bedrijfskunde, de wetenschap of levensovertuiging, of jezelf en anderen? Je zou bijvoorbeeld het perspectief kunnen hebben van een donut als ‘lekker’, maar over dezelfde donut kun je ook een perspectief hebben van ‘ongezond’. Een iets zwaarder voorbeeld is het idee van geld. Je zou geld kunnen zien als een handig hulpmiddel in handel, of iets wat fijn is om op zak te hebben, of wat je liever op de bank houdt, iets waarvan je zo veel mogelijk moet hebben, of juist niet, iets wat niet gelukkig maakt, of een uiting van menselijke hebzucht.

Een perspectief is en blijft natuurlijk altijd maar een perspectief. Het is als een enkele vezel van de vele, waaruit een stof is samengesteld. Ook hele zware onderwerpen zoals het onderwerp van de vluchtelingenproblematiek kunnen op meerdere manieren worden benaderd. Een economische last, een humanitaire plicht: dit zijn verschillende perspectieven; ofwel verschillende vezels van dezelfde realiteit.

Hoe ontwikkel je nieuw perspectief?

Welke ideeën over hedendaagse onderwerpen heb jij? Zijn er dingen waar je ook sterke gevoelens bij hebt? Een houding of idee met betrekking tot politiek, of sociale relaties? Vind je bijvoorbeeld dat er meer belasting moet worden geheven om sociale voorzieningen te bekostigen? Vind je investeren in defensie belangrijk? En is het in sociale relaties taboe om te roddelen? Kun je ook constructief roddelen, of is het een zwart-wit kwestie? Is fysieke of mentale agressie ooit geoorloofd?

Welke dingen je zelf ook belangrijk vindt, je zult zeker een idee vinden welk je als vanzelfsprekend ziet. Je zet er gewoon geen vraagtekens meer bij. Wil je een nieuw perspectief vinden, wees dan bereid om juist deze ideeën en normen die je dan vindt op zijn kop te zetten.

Heb je tegen de WIV (Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) gestemd? Vind je het offer van privacy niet opwegen tegen een grotere slagkracht van de diensten? Dan kun je jezelf uitdagen door juist de tegenovergestelde stelling in te nemen: “Grotere slagkracht van veiligheidsdiensten is belangrijker dan privacy”.

Het kan verrassende en interessante gevolgen hebben zodra je een ander perspectief begint te zien. Het kan je versteld doen staan hoe je eigen kijk dan kan veranderen. Het is echt niet dat je plotseling helemaal van gedachten verandert. Maar stukje bij beetje kun je op deze manier een breder perspectief ontwikkelen, bij wijze van ‘een groter plaatje’.

Het kan uiteindelijk wel eens verwarrend of frustrerend zijn wanneer je op een punt komt dat je het gevoel hebt dat je het helemaal niet begrijpt. Perspectief willen ontwikkelen is ook een persoonlijke houding, dat je dit voor lief wilt nemen om zelf te groeien.

Waarom nieuw perspectief ontwikkelen?

Dit doorvragen, nadenken, ontwikkelen en soms ook weer afbreken is de essentie van filosofie. Dit alles doe je om jouw eigen aard, je omgeving en de natuur beter te begrijpen. Het is niet eens belangrijk of er dan echt een enkel alles overkoepelend perspectief is wat alles kan verklaren (waar vele filosofen naar zochten en zoeken). Het ontwikkelen en persoonlijk groeien is een doel op zich.

En dat is dan ook waar het theoretische van filosofie en de praktijk bij elkaar komen. De keuzes die iemand maakt zijn namelijk altijd gebaseerd op hoe diegene denkt. Ook de keuzes die jij maakt, is dus ook het resultaat van hoe jij dingen ziet. Als er zoiets is als vrije wil dan kun je er in ieder geval vanuit gaan dat je deze vrije wil nooit kan uitoefenen indien jouw perspectief alleen maar van buitenaf komt. Indien alles wat je vindt en denkt uit de televisie komt, van social media, of direct uit je gemeenschap kun je dan überhaupt vrij handelen? Wil je vrije wil uitoefenen en onafhankelijk zijn dan begin je bij het ontwikkelen van perspectief. Dit betekent dat je moet filosoferen.

Tot slot doe ik een beroep op de pathos in mijn betoog voor het ontwikkelen van perspectief. Want je kunt een atheïst zijn, of een Boeddhist, een Christen, Islamiet, of gewoon een vrijzinnige denker, maar je moet bekennen dat het leven een wonder is. Simpelweg het feit dat jij nu dit bewustzijn hebt overstijgt alle theorieën over God, natuurkunde, biologie, evolutie en alle filosofie. Hoe verklaar jij dat er überhaupt ‘iets’ is en niet alleen maar ‘niets’ en dat jij hier nu bent om waar te nemen en te denken? Het leven is een wonder en het ligt pal onder je neus. Je loopt toch ook niet zomaar voorbij als je over straat loopt langs een groep breakdancende pinguïns? Het leven is het waard om bestudeerd te worden.

Socrates zou naar verluid gezegd hebben:

“Een onbestudeerd leven is niet waard geleefd te worden.”

Tot slot

Heb je iets geleerd, of heb je kritiek? Ben jij bewust bezig met het ontwikkelen van perspectief en wil je hierover wat vertellen, of wil je op een andere manier ingaan op dit artikel? Dan nodig ik je van harte uit om een berichtje achter te laten. Ik hoor graag van je.

Labels

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.